LIKE US

Toskania - winne przyjemności

Toskania Winnice Włochy

April 15, 2016, 10:37 1 35 Podroznik

 
Toskania. Jeden z najsławniejszych włoskich regionów, który co roku odwiedzany jest przez rzesze turystów. Miasta takie jak Siena, Piza, Florencja, Parma, Modena czy Lucca skupiają na sobie uwagę ludzi żądnych wypoczynku, spokoju, chwil ciszy i zapomnienia. Jednak ten region to nie tylko zamki, łakocie i dobre jedzenie, ale także obszar skupiający w sobie świetne winiarnie oraz winnice, które swoimi zapasami skuszą do odwiedzin niejednego konesera. Kierując się na zachód od rzeki Arno wkracza się na teren winnego raju często określanego mianem butelki dobrego wina. Jego smak, kolor i delikatność sprawia, że Toskania staję się dla nas oazą wspomnień i niewiarygodnych doznań smakowych.

Ten północny region chełpi się świetnymi winnicami, z których pochodzą takie wina jak Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Nobile di Montepulciano, Vernaccia di san Gimignano czy Carmignano. Większość pewnie zna słynne Chianti Classico, które produkowane jest głównie – aż w 80 proc. - z owoców szczepu sangiovese (z łac. krew Jowisza). Ta kwasowa odmiana jest bardzo często niwelowana dodatkiem innych szczepów, m.in. canaiolo nerotrebbiano toscano. Historia wina sięga zamierzchłych czasów Etrusków, którzy najprawdopodobniej zmieszali odmianę toskańską z kalabryjską uzyskując ostatecznie ten wspaniały trunek.

Zwiedzanie winnic w tych miejscach nie sprowadza się do spaceru trwającego 10 minut, gdzie po drodze można posmakować wina. To cała podróż, która odkrywa przed koneserem winne sekrety, a także wzbogaca o nowe doznania. We wszystkich tych miejscowościach, a zwłaszcza w Montalcino i Montepulciano znajdziemy szereg enotek, w których półki wręcz będą się uginać pod ciężarem butelek regionalnych win. To istna rozkosz dla podniebień koneserów właśnie tego trunku, którzy bez pamięci będą mogli degustować wino, a także zaopatrzyć się w kilka butelek tego jakże cennego napoju.

Turyści zarówno w winiarniach jak i winnicach zostaną podjęci w należyty sposób. Nie tylko będą mieli okazję spróbować wina, ale także możliwość dowiedzenia się o pasji, historii oraz innowacyjnych rozwiązaniach związanych z jego produkcją. Wizyty w winnicach zaspokoją zarówno pragnienie jak i głód, dzięki smakowitym poczęstunkom, które towarzyszą degustacji. Wszystko to w otoczeniu malowniczego krajobrazu, który inspirował niegdyś samego Da Vinciego.

BIONDI SANTI – TENUTA IL GREPPO

Biondi Santi Franco to miejsce narodzin Brunello di Montalcino, który po raz pierwszy został zabutelkowany właśnie w tym miejscu w 1888 roku. W 2013 zmarł 91 letni Franco Biondi Santi pozostawiając cały majątek w postaci winnicy swojemu synowi Jacopo Biondi Santi. Tenuta il Greppo znajduje się wysoko, pośród wzgórz Montalcino. Te starożytne, skaliste ziemie to doskonałe podłoże do uprawy winogron Sangiovese. Takie korzystne warunki naturalne rewelacyjnie wpływają na jakość i smak wina pochodzącego z tej właśnie winnicy, która może poszczycić się dość starymi rocznikami, a także piwnicami, w których wino dojrzewa nawet przez 3 lata.

Wizyta w tym miejscu to jak krok w historię Brunello. Miła obsługa oprowadza turystów po posiadłości, a także po słynnej piwnicy gdzie można ujrzeć beczkę, w której starzało się pierwsze wino Brunello. Zwiedzanie winnicy kończy się degustacją ostatniego rocznika Brunello i Rosso di Montalcino. Oczywiście dla bardziej dociekliwych i zapalonych degustatorów istnieje o wiele szersza paleta win do skosztowania.

WIZYTY: tylko w dni tygodnia jedynie za uprzednią rezerwacją. Podstawowe zwiedzanie i degustacja kosztują 15 euro/ osoba. Cena wzrasta w zależności od wybranego wariantu degustatorskiego. Istnieje także możliwość zakupu butelek vintage, które od pokoleń znajdowały się w komnatach posiadłości.

Adres: Villa Greppo 183, 53024 Montalcino

Megan Lawrie Cole

CASTELLO BANFI

To właśnie z tym miejscem utożsamiane jest jedno z najsłynniejszych i najbardziej prestiżowych win toskańskich – Brunello di Moltancino. Castello Banfi to rodzinna winiarnia usytuowana zaledwie 18 km na południe od Biondi Santi Franco, pośród górzystych i niezwykle malowniczych terenów nieopodal miejscowości Montalcino, w prowincji Siena. Składająca się z kilku pojedynczych winnic o łącznej powierzchni oscylującej w granicach 2 900 ha i zlokalizowana w XII-wiecznym zamku winiarnia oferuje nie tylko możliwość skosztowania wina, ale także zatrzymania się  w luksusowym hotelu, podziwiania dzieł sztuki oraz rozkoszowania się specjałami toskańskiej kuchni. Początki winiarni datuje się na koniec lat ’70-tych XX wieku i już od samego początku można było zaobserwować dążenie rodziny do zespolenia tradycji związanej z produkcją wina z innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Poświęciwszy wiele lat na badania szczepu Sangiovese udało się wyodrębnić 160 klonów, z czego po wnikliwej selekcji zredukowano tę liczbę raptem do 15. To właśnie z tych 15 klonów produkowane jest dziś Brunello (nazwa w dosłownym tłumaczeniu na polski oznacza „małe ciemne”), którego potencjał starzenia wynosi nawet 15 lat.

Adres: Poggi alle Mura, 53024 Montalcino (Siena)

jolisoleil / jswinetours / jscitytours

ATINORI CHIANTI CLASSICO

Ta przepiękna winnica znajduje się w odległości niecałych 20 km od serca Florencji, zaraz nieopodal autostrady prowadzącej do Sieny. Usytuowana pośród gaju oliwnego, wraz z geometrycznie ułożonymi polami winogron jest niemal niewidoczna, zwłaszcza, że spora jej część znajduje się pod ziemią. Rodzina Antinori to eksperci w zakresie produkcji wina, zważywszy na to, że specjalizują się  w tej dziedzinie już od 1385 roku. Niemniej nie należy dać się zwieść pozorom. Z pewnością nie napotkamy tu na zakurzone archiwa i księgi, lecz na płodne i sprawnie działające imperium, które chełpi się dwoma znakomitymi winami: Solaia i Tignanello.

Nowa, zaprojektowana przez Marco Casamonti winiarnia została otwarta w 2013 roku. Spędzając w niej czas można zapoznać się z 600 letnią historią dotyczącą tradycji produkowania wina poprzez zwiedzanie muzealnej wystawy, zakup książek w sklepie, kolekcję sztuki, a także wizyty w barze i pokojach degustacyjnych. Wszystkie te pomieszczenia zlokalizowane są w jednolitej strukturze budynku, ozdobionego terakotą o regionalnym wzorze, a którego funkcją jest stworzenie idealnych warunków dla beczek z winem. Dość nietypowa żelazna konstrukcja budynku sprawia wrażenie, jakby podłoga była zawieszona w powietrzu, ponad fundamentami.

WIZYTY: Poniedziałek – sobota między 11:00 – 19:0, a  w niedzielę 11:00 – 15:00. Oprowadzanie przez przewodnika odbywa się co godzinę od 10:00 do 16:00. Koszt: 20 euro/osoba. Wymagana wcześniejsza rezerwacja. Dostępne opcje indywidualnego oprowadzania. Możliwość skosztowania dań w restauracji usytuowanej na ostatnim piętrze. Specjalność kuchni to Chianti burger.

Adres: Via Cassia per Siena 133, 50026 Bargino, San Casciano in Val di Pesa.

Visit Tuscany

CASTELLO DI AMA

To winnica, która powstała mniej więcej 30 lat temu, gdy pobliska wioska jak i pole winogron oraz gaj oliwny znajdowały się w opłakanym stanie. Dziś możemy podziwiać XII wieczny zamek, który został należycie odrestaurowany, skosztować fantastycznych win takich jak Haiku Chianti Classico, a także istotne, związane ze sztuką współczesną instalacje nawiązujące do produkcji wina.

Zwiedzający mogą nacieszyć się widokiem dzieł znanych artystów światowej sławy, np. Daniela Burena, który zaprojektował lustrzaną ścianę odbijającą rozciągający się pejzaż pól winogronowych. Tak jak wiele innych winiarni także Castello di Ama para się produkcją oliwy. W celu zapewnienia jej doskonałej jakości wykorzystuje się wysokiej klasy wyciskarkę do oliwek, która umożliwia rodzinie Pallantis butelkowanie jednej z najlepszych oliw w regionie. Zdecydowanie warto zaopatrzyć się w przynajmniej jedną butelkę!

WIZYTY: wizyty są organizowane jedynie prywatnie, za odpowiednią opłatą, jedynie poprzez rezerwację terminu.

RESTAURACJA: miejscowa restauracja to La Terrazza di Ama, która otwiera się w kwietniu. Znajduje się ona w jednym z toskańskich domów udekorowanych antykami z dodatkiem nowoczesnych elementów. Zdecydowanie warto się skusić na skosztowanie lokalnych win w towarzystwie smakowitych potraw.

Adres: Località Ama, 53013 Gaiole in Chianti.

www.to-tuscany.com

CASTELLO DI NIPOZZANO

Ten zamek został wybudowany ponad 1000 lat temu, aby strzec Florencji i wielkich artystów takich jak Donatello czy Michelozzo Michelozzi, którzy dość często zaopatrywali się w wino z tego majątku. Niniejsza posiadłość uległa zniszczeniu w 1944 roku, a następnie została częściowo odbudowana. Dzięki podjętym działaniom można dziś podziwiać oryginalną piwnicę, która jest częścią renesansowej wilii.

Nipozzano to miejsce, które żyje – prawdziwa 600 hektarowa farma, która mieści w swych granicach drzewka oliwne, wyciskarkę do oliwek, a także pola, na których wypasają się krowy. W ramach wizyty w  tym miejscu można zobaczyć dość majestatyczne piwnice, gdzie starzeje się wino Chianti Rufina (wyższa apelacja w regionie Chianti), skosztować wina w pokoju degustacyjnym zlokalizowanym w starej kuchni, a także podziwiać widoki rewelacyjnie utrzymanych i zadbanych pól winogron. Informacja dla kupujących – roczniki zaczynają się już od 1864 roku!

WIZYTY: jedynie w ciągu tygodnia. Każda wizyta musi być uprzednio zarezerwowana. W pobliżu nie ma żadnej restauracji, niemniej przy rezerwowaniu wizyty można także poprosić o przygotowanie posiłku (z produktów, które rosną na terenie posesji).

Visit Tuscany

CAPEZZANA

Jest to posiadłość znajdująca się zaledwie kilkanaście kilometrów od Florencji. Słynie ona z produkcji wina jak i oliwy z oliwek, którą rozpoczęła już w 804 roku! W chwili obecnej winnica należy do rodziny Contini Bonaccossi, gdzie najmłodsi jej członkowie wpadli na pomysł założenia wine baru La Vinsantaia, który otwarty jest od kwietnia do października i zachęca swoich gości degustacją wina i smakowitymi posiłkami. Capezzana to ogromna i zróżnicowana posiadłość licząca blisko 650 hektarów, na terenie której znajdują się las, pola winogronowe, gaj oliwny oraz szkoła kucharska.

Podczas odwiedzin w tej winnicy w porze lata należy skorzystać z tarasu widokowego, z którego z łatwością można dostrzec katedrę Duomo, a także z uciech degustacyjnych, dzięki którym będzie nam dane skosztować jednego z najlepszych toskańskich win. Ci, którzy szykują się do zakupu dobrych roczników powinni szczególną uwagę zwrócić na Villa di Capezzana począwszy od lat 30tych XX wieku (roczniki 1968 i 1988 są także godne uwagi).

WIZYTY: winnica otwarta jest dla zwiedzających od poniedziałku do soboty. Wejście kosztuje 10 euro/osoba i zawiera w cenie oprowadzanie po winnicy oraz degustację 3 win. Oczywiście warto pomyśleć o zarezerwowaniu takiej wizyty z wyprzedzeniem.

RESTAURACJA:  Można odwiedzić lokalny wine bar, gdzie z pewnością skosztujemy fantastycznych potraw przyrządzonych z produktów organicznych oraz posmakujemy lokalnych win. Restauracja znajduje się na Via Capezzana 100, 59015 Carmignano.

LE FOTO DI MAXI

BADIA A COLTIBUONO

Toskania słynie z pięknych farm, wspaniałych i zabytkowych kościołów, kuszących trattorii, wygodnych i klimatycznych hoteli, ogrodów organicznych, doskonałych win oraz interesujących osobistości, które parają się produkcją wina.  Jednym z takich miejsc, które uosabia wszystkie z powyższych toskańskich cech to Badia a Coltibuono -  XI wieczny klasztor, którego nadzwyczajna architektura przetrwała w stanie niemal nienaruszonym aż do dziś. W jednej z krypt, gdzie niegdyś mnisi mieli swoją celę dziś w dębowych beczkach dojrzewa Chianti Classico.

Refektarz dziś funkcjonujący jako pensjonat Bed & Breakfast, to jedno z najbardziej zdumiewających pomieszczeń znajdujących się na terenie posiadłości, na którego sklepieniu można podziwiać przepiękne XVI wieczne freski Poccettiego. To właśnie w tym miejscu goście mogą delektować się kieliszkiem wybornego wina podczas brzdąkania na drogocennym pianinie Bechstein.

WIZYTY: wizyty są dostępne tylko przy uprzednim zarezerwowaniu terminu. Dostępne terminy to godz. 11:00 w każdy wtorek, środę i piątek, od maja do października. Każda wizyta zaplanowana jest na 90 minut. Podczas jej trwania można skosztować 3 rodzajów wina. Taka przyjemność kosztuje 12 euro/osoba. Oczywiście dostępne są także inne warianty (dodatkowo płatne), np. pionowa degustacja win (ocenianie tego samego wina pochodzącego z różnych roczników).

RESTAURACJA: nie sposób przejść obojętnie obok zapachów unoszących się w powietrzu, w okolicach restauracji Badia a Coltibuono, w której można skosztować samych pyszności od marca do listopada. W cieplejszym sezonie warto spróbować alfresco.

Badia a Coltibuono, 53013 Gaiole w Chianti.

LelaG / restauracja

SASSICAIA – TENUTA SAN GUIDO

Tenuta San Guido usytuowane jest zaledwie 3 km od wybrzeża i 10 km od najwyższego wzgórza w tym regionie. To właśnie tu za sprawą Marchcesi Mario Incisa della Rocchetta sięgają korzenie włoskiego Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Rochetta usiłując wyprodukować własne dobre wino domowe dość szybko osiągnął cel i zaczął specjalizować się w produkcji wina stołowego, które w żadnym wypadku nie miało nic wspólnego ze słynnymi apelacjami, a które smakowało wybornie. Stąd też ukuto termin Super Toskan, który miał za zadanie oddać walory smakowe niniejszego trunku. Tak właśnie wyglądały początki winnych rewolucji XX-ego wieku.

Raptem kilka lat temu, właściciele winnicy postanowili zbudować nową piwnicę, w której zaczęli przechowywać beczki z Sassicaią. Odwiedziny tego miejsca jak i całej winnicy nie są tak ogólnodostępne ani popularne, niemniej jeśli uda się zorganizować taką wizytę z pewnością okaże się ona jedną z najbardziej pamiętnych, podczas której obsługa oprowadzi zwiedzających po wszystkich piwnicach, dokładnie opowie o produkcji wina, a także odpowie na wszelkie pytania związane z tajemnicą doskonałości wina Super Toskan.

WIZYTY: można dokonywać rezerwacji na zwiedzanie grupowe oraz degustacje. Warto pamiętać, że ze względu na limitowaną ilość miejsc bardzo szybko kończą się wolne terminy.

RESTAURACJA: Osteria San Guido to restauracja i wine shop i wine bar w jednym. Tutaj można skosztować typowo toskańskich potraw i różnych roczników wina. Kata win obejmuje stare roczniki Sassicaia, a  także Bolgheri.

Le Capanne 27, 57022 Bolgheri

travelmemo.com

LIVERNANO I CASALVENTO

Bob Cuillo obecny właściciel obu winiarni urodził się w biednej rodzinie na Bronksie. W młodości, dzięki swojemu uporowi odniósł sukces w sprzedaży samochodów, a następnie rozwijał swe zamiłowanie do muzyki i kinematografii. Kolejnym krokiem był właśnie zakup dwóch sąsiadujących ze sobą posiadłości. Na początku w 1997 roku jego wybór padł na Casalvento znajdujące się w samym sercu regionu Chianti Classico, a po upływie 5 lat zdecydował się zainwestować w Liverano. Łącznie posiadłość opiewa na 185 hektarów, z czego 25 znajduje się pod uprawą winorośli. Cuillo postanowił także odrestaurować i przywrócić wsi Liverano dawny blask czyniąc ją jednocześnie jednym z najbardziej uczęszczanych resortów wakacyjnych.

WIZYTY: obecnie każda wizyta jest rozpoczynana przez żonę Cuillo, która wita wszystkich przybyłych turystów. Wizyta jest zupełnie darmowa. Można wpaść na drinka do wine baru lub na dokładne zwiedzanie posiadłości przy oczywiście uprzedniej rezerwacji terminu.

RESTURACJA: restauracja Andreii Manciniego znajduje się w pięknej dolinie, gdzie raz na jakiś czas występuje jeden z najlepszych przyjaciół Cuillo.

Livernano 67/A, 53017 Radda, Chianti.

JackiePix

główna: avlxyz


Share this post:
Rate this post: 35  

 

Related posts

Singapur w weekend

Przyjazd do Singapuru warto zaplanować tylko na weekend będąc na przykład w drodze do Australii ...

Winna podróż do Kalifornii

Zielone i fioletowe winogrona mieniące się w blasku kalifornijskiego słońca. Doskonałe trunki, których można skosztować ...

MAURITIUS. Perła na zwrotniku

Mark Twain powiedział: „Mauritius was made first, and then heaven; and that heaven was copied ...

Pod słońcem Toskanii

Czy to wiosna, lato, jesień czy zima Włochy zachwycają. Bez wyjątku. Wszechobecna, soczysta zieleń, drzewka ...

Comments

  • Guest - What causes painful Achilles tendon?

    It's genuinely very complex in this full of activity life
    to listen news on TV, therefore I only use internet for that purpose, and obtain the hottest news.

    Reply



New Comment

required

required (not published)

optional

Słowa kluczowe